Aj vy milujete tie večery, pri ktorých si môžete posedieť pri poháriku dobrého vínka? Tušíte asi, že nie je víno ako víno a aj v tomto prípade si treba vedieť správne vybrať?
Ja osobne patrím k tým „štastlivcom“, ktorému nie každé víno „zapasuje“, paradoxne chutia mi takmer všetky:-)). Dlho som nevedel prísť na to čím to je, a prečo sa mi to deje. Tak som len degustoval, skúšal a postupne všetko ochutnával…až mi na stole zrazu pristálo BIO víno. A začali sa diať veci. Otvorili sa mi chute, aké som nepoznal a začal som sa na víno pozerať úplne inak. V jednom okamihu mi napadlo: “Tak takto by malo chutiť víno,dušou a charakterom späté s prírodou”. Akosi som si podvedome začal predstavovať miesto, kde sa víno pestuje, vinič a pôdu. Ľudí, ktorí sa starajú o tento starodávny mok s láskou a úctou k okolitej prírode.
Pôda – tu sa rodí víno
Prvotným a charakteristickým znakom je už výber zeme, pretože ak chceme naozaj kvalitné víno potrebujeme kvalitnú a čistú pôdu. Vinohrady sú preto zakladané na poliach bez ťažkých kovov a pesticídov, v záujme zachovania čo najvyššej úrovne biodiverzity, rozmanitosti a variability života. Úplné vylúčenie geneticky modifikovaných organizmov je samozrejmosťou. Veľký dôraz pri príprave pôdy sa dbá na zoznam hnojív a pomocných látok, ktoré sú povolené v ekologickej výrobe, pretože kvalitné víno, ako v ám povedia vinári, má svoju vlastnú zem.
BIO hrozno alebo ako sa robí víno
Vinič. Základ každého vína, ktorého kvalita je pri jeho výrobe fundamentálna. To, čo definuje vína vysokej kvality je práve prvotriedna voľba ingrediencií, ktorou je v tomto prípade bio hrozno. To je pestované podľa prísnych zásad ekologického poľnohospodárstva s 18 ročnou tradíciou, a to s BIO certifikátom.
Jedna zaujímavosť, hovoriaca za všetky – Vinári z Veľkého Krtíša považujú životné prostredie za kľúčové, a preto pri ochrane viniča dávajú príležitosť samotnej prírode. K unikátnom jeho ochrany patrí nasadenie dravého roztoča – Typhlodromus Pyri, ktorý bol v minulosti nárastom chemizácie vyhubený. Napáda však iba škodlivé roztoče, a tým reguluje ich populáciu na neškodnú mieru. Cieľom je dopestovať zdravé biohrozno a zaručiť čo možno najvyššu kvalitu vína.
Víno bez chémie a síry
Čaro vín spočíva aj v ručnom zbere hrozna, a to až pri jeho plnej zrelosti a regulovanom počte jeho strapcov, ktoré je následne šetrne vylisované. Vinári pracujú aj s minimálnymi dávkami síry oproti konvenčným, bežným vínam. Ich snahou je vo vínach zachovať ich odrodový charakter. To dáva vínam punc a pečať výnimočnosti a jedinečnosti. Osobne sa prikláňam k názoru, že ak robíte niečo s láskou, tá sa prenesie do toho čo robíte a prinesie to pocit štastia aj Vám aj ľudom okolo vás.
Spoznal som vína…
Tak ako každý človek má svoj vlastný, osobný príbeh, tak aj každá jedna fľaša z BIO sadov v sebe ukrýva vlastný príbeh. Ja sám som toho svedkom. Príbeh, ktorý je spojením práce ľudských rúk, úcty a lásky k prírode a všetkému živému naokolo. Myslieť ekologicky – znamená byť harmonickou súčasťou prírody a ekosystému, zasadeného do lokálneho a trvalého charakteru.
Tieto vína majú výrazné odrodové charaktery. Povedal by som, až “iskrivé”. Tieto vína ostávajú dlho svieže s dlhým dozrievajúcim potenciálom. Veľkým technologickým vkladom je, že všetky vína sú bez akejkoľvek chemickej stabilizácie. Aj obsah síri (So2) je výrazne pod povolenou normou. Všetky spomenuté vlastnosti zodpovedajú norme pre bio vína.
Na záver…
Porozprával som vám moje všeobecné skúsenosti s vínom, ale aj o konkrétnom vinártve BIO víno Natural Domin & Kušický. Pri pohľade na ich flašku ma zaujme jednoduchá, ale elegantná vigneta s logom vinárstva – viničový koreň, ten je základom všetkého.Tak je aj víno nápojom, ktorý odkrýva tajomstvá srdca. Tak ich poďte odkryť spolu s nami.
Motto na záver „ žijeme príliš krátko na to, aby sme pili „zlé“ víno.