(NE)SÍRENÉ OVOCIE

Ked som rozmýšľal o čom budem písať v nasledujúcom blogu, voľba padla na sušené ovocie.
Ale pozor! Budeme sa baviť „len“ o ovocí čistom, organickom, nesírenom a bez pridaného cukru(ne-kandizované).
A že je to rozdiel v skutku poriadny sa najlepšie presvedčíte sami, hoci aj pri najbližšom nákupe. Kedysi, v dávnejších dobách minulého storočia ( to je tá doba „before internet“) sa sušené ovocie dávalo na vianočný stromček, namiesto dnešných čokoládových kolekcií. Svoje miesto malo a dodnes má na vianočnom stole a pomaly sa vracia späť aj na ten stromček 😉

Sušené ovocie môže byť dobrým zdrojom vlákniny, minerálnych látok, enzýmov i energie (Ananás obsahuje predovšetkým draslík, vápnik, vitamíny A, C ). Na pultoch však môžeme naraziť aj na ovocie dosladzované či kandizované, ktoré obsahuje pridaný cukor. Takýto produkt však nemusíte rozoznať na prvý pohľad – je dôležité, ako aj pri ostatných nákupoch všetkých potravín čítať etiketu so zložením na obale!

Mali by sme sa teda sušenému ovociu radšej vyhýbať?To určite nie! Ak je sušené ovocie pripravené správne, je naozaj zdravé a chutné. Obsahuje množstvo antioxidantov a sušením si zachováva pravú ovocnú chuť. Pri sušenom ovocí, tak ako pri mnohých ďalších potravinách platí, že sa neoplatí siahnuť po najlacnejšej dostupnej verzii, lebo v konečnom dôsledku dostanete na tanier všetko možné, len nie ovocie.

Pravdaže najzdravšou variantou je usušiť si ovocie pekne doma, no buďme k sebe úprimný, nie každý má na niečo také čas a energiu. Ak teda nemáte šikovnú babku, ktorá vás pravidelne zásobuje domácimi sušenými jabĺčkami či slivkami, prípadne keď dostanete chuť na trošku exotickejšie ovocie, siahnite určite po kvalitnejšej nesírenej verzii bez pridaného cukru.

Keď toto ovocie ochutnáte, sami veľmi rýchlo pochopíte ten rozdiel. Chuť nesíreného ovocia sa totiž vôbec nedá porovnať s jeho nezdravšou variantou.

POZOR NA SIRIČITANY A PRÍDAVNÉ LÁTKY

Siričitany (oxid siričitý), ako možno viete, zabraňujú nielen tomu, aby potraviny stratili svoju farbu, ale aj tomu, aby sa množili baktérie. V potravinách slúžia ako konzervant, bielidlo a dezinfekčný prostriedok a vyskytujú sa napríklad aj vo víne, pive, čaji, džúsoch, omáčkach či džemoch. Na ľudský organizmus však dobré účinky rozhodne nemajú. Dráždia žalúdok, dýchacie cesty, očné spojivky, a u citlivejších jedincov môžu siričitany vyvolať alergické reakcie. Najmä ľudia s astmou pociťujú po konzumácii sírených potravín častejšie vedľajšie účinky.

Okrem siričitanov obsahuje sušené ovocie často pridaný cukor (napríklad sušený ananás), glukózový sirup (lacné datle) alebo rastlinný olej (sušené hrozienka).

Lyofilizované ovocie (sušené mrazom)

Sušenie – Klasický spôsob spracovania je založený na odparení vody až na výslednú vlhkosť, najviac 30 %, ktorá má zaručiť výrobku odolnosť proti rastu mikróbov. Nevýhodou sušenia je zmena farby – sušené ovocie počas neho tmavne a hnedne – čo je to však oproti zachovaniu naturálnej chuti, vitamínov a všetkých tých prospešných látok…Sušenie exotického ovocia prebieha v krajine pôvodu a to na slnku. Ak si ho chcete vyrobiť doma, výborným pomocníkom ( okrem slniečka ak svieti dosť) je sušička na ovocie.

Lyofilizácia – Špeciálna technológia vysúšania ovocia pomocou mrazu. Konzervačný účinok spočíva v odstránení vody. Lyofilizácia prebieha v niekoľkých fázach. Najprv sa potravina hlboko zmrazí na teplotu nižšiu ako −20 °C. Potom sa v mraziacej komore zníži tlak a zvýši teplota, čím dôjde k sublimácii (odpareniu) ľadu do vzduchu. Výsledná vlhkosť lyofilizovaných výrobkov sa pohybuje od 1 až do 4 %. Výhodou lyofilizácie je takmer dokonalé zachovanie tvaru sušeného ovocia a nedochádza pri nej k nežiaducim zmenám farby. Lyofilizácia sa hojne používa aj pri výrobe instantnej kávy.

Napustenie cukrom – Spočíva v nasatí cukrového roztoku do ovocia, čím sa zvýši osmotický tlak do takej miery, že vznikne prostredie, v ktorom nemôžu rásť mikroorganizmy. Miera presladenia sa môže líšiť, napríklad presladené brusnice sa najprv sušia, až potom iba mierne prisladzujú. Naproti tomu pomarančová kôra alebo kandizované čerešne aj ananás sa prisladzujú väčším množstvom cukru (až 80 %), čím získavajú typický sklovitý vzhľad.

Dôležité je, aby sme aj pri konzumácií prírodne sušeného ovocia uvažovali striedmo – pretože aj keď čisté sušené ovocie neobsahuje pridaný cukor, treba mať pri jeho konzumácii na pamäti, že cukor (fruktózu) vlastný obsahuje. Najlepšie je ho brať ako náhradu za dezert a najviac za „hrsť“ denne.

Doteraz si živo spomínam ako ma úplne dostala štavnatá, exotická tropická bomba – “mango z Thajska” alebo taký neuveriteľne voňavý a vláčny ananás. To je niečo ako „priamy lístok do exotiky!“

Raz nás v Yellow Tree navštívil slovenský párik a po ochutnaní nášho sušeného manga to zhodnotil jednoducho takto: „Wow! Je to presne také ako na pláži v Thajsku!” Už chápete ten rozdiel medzi komerčným, bežne dostupným ovocím?

NA NÁKUPE V SUPERMARKETE

Konvečné vs. Organické

Dajme tomu, že ste na nákupe vo vašom najbližšom „hypermarkete“ a v dobrom úmysle hodíte do košíka – sušené ovocie.

Otázka – je to, čo ste hodili do koša „sušené ovocie“? Že čo to tu skúšam? Povedzme, že tam máte banán – tie chrumkavé tenké plátky.To je predsa sušený banán. Alebo? NIE. Zabudnite! Ide o sladené banánové plátky, ktoré sú navyše vyprážané. Podiel banánu v chipsoch je opäť nižší, približne 50 – 70%. Pridaný cukor v hodnote niekde 15 – 35%!

Konvečné vs. Organické

Alebo také brusnice ( cranberry) …Akože to nie sú sušené brusnice čo kupujem. Čo? Ako? Nuž, väčšinou pri nákupe v hypermarkete narazíme na plody z kríka „ kľukvy veľkoplodej“ ktorej sa hovorí aj „ brusnica americká“. Tu treba pripomenúť, že ide o inú brusnicu ako by sme si predstavovali a to lokálnu – brusnicu obyčajnú. Tá americká je väčšia a dá sa pestovať aj vo veľkom na špeciálnych plantážach. Pravá, slovenská , lokálna brusnica je menšia a aj vzácnejšia! Sušené nesladené brusnice sú vzácnym tovarom. V tých bežne dostupných sa niekedy cukor nachádza až vo viac ako troch štvrtinách!

Sladučké marhule, voňavý ananás a vláčny banán.

Stĺpec vľavo – (ne)ovocie + cukor, olej a siričitany.
Stĺpec vpravo – 100% čisté prírodné ovocie.

!!! Malý tip od nás – ak ste sa predsa len rozhodli kúpiť si sirené ovocie, prípadne už takéto ovocie doma máte – pred konzumáciou ho poriadne poumývajte horúcou vodou. Tak sa aspoň čiastočne zbavíte siričitanov. Hoci toto cukru vnútri sa už asi nezbavíte.

100% prírodné ovocie

prírodné sušené ovocie bez pridaného cukru a siričitanov

sušené 100% vs. sírené

sušené 100% vs. sírené

Nákupný košík