V tejto časti si povieme niečo viac o mlynčekoch – prevažne ručných. Jednou z vlastností kávy (zomletej) je pohlcovať vlhkosť a absorbovať cudzie okolité pachy. Preto je – ako som písal v blogu „ Ako si vybrať zrnkovú kávu“ – dôležité, kupovať vždy „ čerstvé zrno“ rozumej čerstvú zrnkovú kávu v menšom množstve. Po otvorení balenia ( hermeticky uzavretom ) začína káva okamžite strácať svoju charakteristickú vôňu, plnú chuť a kvalitu celkovo. Vzduch (kyslík) a svetlo patria k najväčším nepriateľom upražených a pomletých kávovníkových zŕn.
V tomto článku sa budeme zaoberať „len“ mlynčekmi pracujúcimi na princípe dvoch mlynských kameňov.
Dostupné sú aj (väčšinou) elektrické mlynčeky s oceľovými nožmi, ktoré kávu nemelú, ale nerovnomerne sekajú – z môjho pohľadu absolútne nevhodné, vyhýbajte sa im.
Mlynček s „mlynskými kameňmi“ má výhodu nadstavenia ľubovolnej hrúbky mletia ako aj rovnomerného namletia. Rôzne druhy prípravy kávy si totiž žiadajú rôznu hrúbku pomletých zŕn.
Melieme
Rozdelenie podľa hrúbky mletia:
Veľmi hrubé mletie: takto pomleté zrno by sme mohli prirovnať k hrúbke kryštálového cukru. Veľmi hrubo pomleté zrná sa používajú na prípravu kávy vo French presse.
Hrubé mletie: pomleté zrno má konzistenciu krupice. Používame pri príprave z niektorých momentálne populárnych spôsobov prípravy ako – Aeropress, V60, Chemex.
Stredne hrubé: docielime tak, že mlecie kamene pritiahneme k sebe (medzera sa zmenšuje). Takto pomletú kávu použijeme na prípravu kávy v moka kanvičke.
Jemné mletie: kamene pritiahneme k sebe. Namletá káva sa podobá na hrubú múku. Jemné mletie sa používa pri príprave espressa.
Keďže už vieme, že špičkovú, voňavú kávu dostaneme z len čerstvo praženej kávy, tak kávu nám treba pred prípravou kdesi pomlieť. TAK? Buď máte mlynček integrovaný spolu s kávostrojom, alebo ho máte samostatne. V druhom prípade máte na výber medzi mlynčekom elektrickým alebo ručným.
Ja som doma otestoval niekoľko mlynčekov. Kávu si meliem každé ráno, niekedy aj viackrát za deň. Z mojich vlastných testov a pozorovaní my vyšli zaujímavé výsledky. A mám pre vás dobré správy. Za poriadny mlynček neutratíte dovolenku v Tatrách, stačí keď oželiete „jednodenný skipas“ 🙂 .Z mojich testov a pozorovaní som sa priklonil k ručným ( manuálnym) mlynčekom. Majú mnoho výhod, spomeniem niektoré.
VÝHODY RUČNÝCH (MANUÁLNYCH) MLYNČEKOV
jednoduchá konštrukcia – nemá sa čo pokaziť / pozor však na atrapy!!!
sú lacné ( cca od 35€), teda lacnejšie ako elektrické
jednoduchá údržba
prenosné a spratné
odolné
Často krát sa stáva, že pri kúpe nového stroja na výrobu kávy, sa sústredíme iba na kávostroj (čo je logické – veď mi bude robiť kávu) a na mlynček už nezostane “budget”. Kávostroj musí byť predsa namakaný, vyleštený a hádam aj ako doplnok interiéru, podľa farby kuchyskej linky:) Na mlynček tak myslí málokto …
„ lepšia šálka kávy so špičkovým mlynčekom a mini obyčajným kávostrojom – ako lacný mlynec (s nožmi) a drahý super vymakaný kávostroj“!
Určite máte svoju obľúbenú kaviareň, kde poznáte aj toho „vždy“ usmievavého pána za barom – áno, myslím „baristu“. Tento pán (ale aj slečna) sa špecializuje na prípravu kávy rôznymi spôsobmi, no predovšetkým espressa. Ak si budete nabudúce pýtať svoju oblúbenú kávu na bare, opýtajte sa ho, čo je najdôležitejšie ( okrem čerstvého zrna samozrejme) na prípravu tohto čierneho moku podľa neho? Odpoveď bude pravdepodobne znieť – „mlynček“. Väčšina baristov vám povie, že mlynček na mletie kávy je „alfou – omegou“ pri príprave špičkovej lahodnej kávy.
Dobrá rada na záver
Moja rada na záver znie: Ak si vychutnávate kávu skutočne často a na pravidelne báze a chcete sa posunúť na „ď alší level“ je na čase zvážiť kúpu kvalitného mlynčeka.
Ak ste nadšenec alebo hobby barista je na čase urobiť „upgrade“ vybavenia – výsledky sa dostavia čoskoro. Otvorí sa vám nová dimenzia – experimentovania a objavovania nových chutí a vôní. Sám som to zažil..:)