Ako si správne vybrať zrnkovú kávu.

Najskôr by ste mali vedieť na čo /aký spôsob prípravy budete kávu kupovať ( niečo ako keď idete variť polievku a idete si predtým nakúpiť už konkrétne suroviny na konkrétny recept). Ja si napríklad každé ráno hneď po prebudení nasypem do ručného mlynčeka zrnkovú kávu, zomeliem a hodím do filtra ( v60 / Aeropress ) a krásne ráno sa môže začať. Iné známejšie a používané spôsoby prípravy u nás sú: espresso, Hario V60, French press, Moka ( koťogo – ľudovo povedané), Aeropress, alebo turecká káva – čo je vlastne káva zalievaná… Najznámejšie a najrozšírenejšie je Espresso, čo je silný aromatický nápoj. Vymysleli ho Taliani a ako nápoj má aj svoju definíciu: 7-8g pomletej kávy, voda 92°C, vysoký tlak cca 9barov, čas lúhovania 20 až 30s, objem do 30ml

Pri výbere zrnkovej kávy sa sústredíme na výber podľa:


Druhu kávy

Jednodruhovej 100% arabiky, alebo
Espresso blend: zmes kávy Robusta a Arabika v rôznych pomeroch

Pôvodu kávy

Brazília, Etiopia, Kolumbia atd´

Spracovanie kávy

Suché, Mokré

Odroda

Typica, Bourbon, SL 32…

Ako teda  radikálne zvýšiť  pôžitok z pitia kávy. 

Tu je niekoľko mojich zásad, ktoré sám používam!

  • Čerstvosť a lokálnosť nadovšetko : v ideálnom prípade si vyhľadajte lokálneho predajcu čerstvo praženej kávy alebo pražiareň. Ako bonus dostanete zaručene „ čerstvé“ novinky zo sveta kávy, aké zrno prišlo akej kvality a koľko „lotov“ ( lot je vrece s kávou, cca – 60 kg).Profil upraženej kávy, prípadne kávu aj rovno na mlynci ochutnať.

  • Kupujte „zrno“, nie mletú! Pomletím kávy dopredu ide jej chuť a senzorické vlastnosti okamžite dolu. Plus pri dlhodobo otvorenom sáčku s kávou to ide ešte nižšie…

  • Kávu si pomeľte „vždy“ až tesne pred prípravou (Potrebujete poradiť s výberom mlynčeka? Navštívte nás na Hornej Striebornej 11 v BB)

  • Stopovateľnosť / pôvod ( ang. tracibility) – Svetu vládne v dnešnej dobe „globalizácia“. O to viac ma poteší, keď za konkrétnou kávou môžem nájsť konkrétnu farmu, farmára alebo „družstvo“. Všímajte si nielen „krajinu pôvodu“ ale aj county/location

  • Jasný dátum praženia

  • Kupujte si vždy toľko kávy, koľko spotrebujete – nie do zásoby! Ja preferujem 200g balenie, to mi vystačí na cca 14-20dní.

Pre zaujímavosť, tu je niekoľko rozdielov v káve bežne dostupnej vo vašom hypermarkete verzus kávy čerstvo praženej priamo od pražiara, respektíve u vášho lokálneho predajcu výberovej kávy. Do hypermarketu pod oknom chodím aj ja. Nie často a  nie veľa. Kupujeme tam niektoré druhy potravín, avšak káva medzi ne rozhodne nepatrí…

 

Komoditná káva – Supermarket coffee

Neurčitý pôvod

Neurčitá kvalita

Neurčitý dátum praženia /spotreby

Stopovateľnosť

Globálne nadnárodné firmy

Výberová káva –  specialty coffee

Jasný pôvod – farmár / združenie, región, spracovanie, varieta

Najvyššia kvalita / 5% -10%

Vždy čerstvo pražená

Info navyše: spracovanie, varieta/druh, sezóna zberu

Priama podpora farmára/regiónu

 

Arabika versus Robusta

Obchody s kávou sa vo svete hýbu ako nikdy predtým. V roku 2011 bolo exportované doteraz najvyššie množstvo kávy a to 6,27 miliónov ton. Presnejšie by sme mohli povedať, že to bolo 104,45 miliónov žokov, pretože káva sa exportuje v jutových vreciach a v každom z nich je jej rovných šesťdesiat kilogramov. Necelé dve tretiny (61,6%) tvorí druh arabica, zvyšok je robusta (38,4%)

Líšia sa obsahom kofeínu

V arabike je ho zhruba o polovicu menej ako v robuste. Robusta, ako jej názov napovedá, má drsnejšiu chuť ako jemná arabika a je aj odolnejšia proti škodcom a chorobám rastlín. Robusta v porovnaní s arabikou poskytuje vyššie výnosy a to je ďalší dôvod prečo jej zastúpenie na plantážach rastie.

Názov nápoja   /   kofeín v mg:

  • espresso 7g(20-30ml) / 75,0
  • turecká káva (zalievaná) /100ml / 80 – 130,0

  • instantná káva (rozpustná)/100ml / 60 – 100,0

  • cappuccino / 70,0

  • pravý čaj ( zelený, čierny) / 60-70,0

Plesne v káve? ÁNO! Pozor na “Ochratoxin”

Pleseň, ktorá ho produkuje sa bežne nachádza v pôde, v prašnom ovzduší, rozmnožuje sa cez poškodené a vlhké zrná a tak sa šíri ďalej. Nadlimitný obsah  “ochratoxin A” sa v káve prezradí nepríjemným zápachom, pražením sa nedá zničiť. Pokiaľ budete vyberať len to najlepšie “zrno” na trhu ( specialty coffe / výberová káva), s plesňami problém mať nebudete.

Nákupný košík